Jamie's Grilled Asparagus

Grilled asparagus with lemon, olive oil and Parmigiano cheese

This has been the coldest Easter weekend as I remember it. Far too cold for my taste considering it's spring and that only one week before we had summer temperatures.
But at least the food on my table reflects this beautiful season. Finally, asparagus are here again, and I couldn't wait to taste them in some old, well tried recipes as well as some new ones, like an Easter pie with asparagus and ricotta - it was so delicious.
This dish, Jamie's Grilled asparagus, has been a guest at my house for the past two years. I just love them - quick to prepare, delicious alone, with an egg or as a side dish with meat. I find them totally irresistible and incredibly tasty.

Grilled asparagus with lemon, olive oil and Parmigiano cheese

Grilled Asparagus with Olive oil, Lemon and Parmigiano
(by Jamie Oliver, from Jamie at Home)

* asparagus
 * lemon juice
 * extra virgin olive oil
 * Parmigiano Reggiano 
 * salt, pepper

Wash the asparagus, snip off the woody ends, and dry them.
Heat a large grilling pan and grill the asparagus on all sides until nicely marked. When they're ready distribute them on plates, dress them with a good squeeze of lemon juice and drizzle generously with good quality extra virgin olive oil. Season with salt and freshly ground pepper. Add some grated or shaved Parmigiano cheese on top.




Grilled asparagus with lemon, olive oil and Parmigiano cheese

Asparagi grigliati con limone, olio d'oliva e scaglie di parmigiano
(dal libro La mia cucina naturale di Jamie Oliver)


* asparagi
 * limone
 * olio extra vergine d'oliva
 * Parmigiano Reggiano 
 * sale, pepe


Lavate gli asparagi, tagliate via la parte legnosa e asciugateli.
Scaldate bene una piastra e grigliate gli asparagi da tutte le parti finché avranno dei segni di griglia.
Appena sono pronti distribuiteli nei piatti e spruzzateli con succo di limone e abbondante olio extravergine d'oliva. Conditeli con sale e pepe. Grattugiateci sopra del parmigiano oppure riducetelo in scaglie usando un pelapatate.



Grilled asparagus with lemon, olive oil and Parmigiano cheese

Grilane šparoge s maslinovim uljem, limunom i Parmigianom
(iz knjige Jamieja Olivera, At home with Jamie)


 * šparoge 
 * limun
 * ekstra djevičansko maslinovo ulje
 * Parmigiano Reggiano (parmezan)
 * sol, papar


 Šparoge operite, otkinite im donji drvenasti dio i posušite ih. Dobro zagrijte gril tavu i na njoj ispecite šparoge sa svih strana dok ne dobiju oznake grila. Rasporedite ih u tanjure, pospite obilno svježe iscijeđenim limunovim sokom i s još više dobrog maslinovog ulja. Posolite, popaprite i upotpunite krupno naribanim parmezanom (ili ga nožićem za povrće narežite na listiće).

Grilled asparagus with lemon, olive oil and Parmigiano cheese

Comments

  1. Un libro che ho preso di recente dopo aver apprezzato la sua trasmissione sul gambero rosso... Ha sempre idee semplici ma gustose... Ottimi questi asparagi!

    ReplyDelete
  2. Mia cara, anche io vorrrei che fosse primavera nei miei piatti... ma con questo freddo non ci riesco :(

    ReplyDelete
  3. Ja inače šparoge ne volim, ali svi Jamievi recepti su mi fantastični pa bi mi ovakve šparoge uz dodatak parmezana mogle biti baš fine. Ali definitivno kao prilog još nekom jelu ili u salati :)

    ReplyDelete
  4. pochi ingredienti semplici, genuini e si fa la differenza.la primavera in un piatto e il piacere di mangiare bene!

    ReplyDelete
  5. Ormai sembra diventata quasi una routine temperatura invernale a Pasqua e simil-primaverile a Natale!!! Col freddo e la pioggia di questi giorni verrebbe quasi di tornare a zuppe fumanti e polenta! Ma la voglia di primavera è più forte ormai e questi asparagi semplici ed essenziali mi ispirano un sacco. Adoro Jamie Oliver e la sua cucina alla mano. Un bacione, buona serata

    ReplyDelete
  6. Gledala sam neki dan na tv ovaj njegov recept i bila oduševljena ali radila sam i njegovu pitu od šparoga i pita je katastrofa.

    ReplyDelete
  7. Spargle su sjajne... meni je dovoljno da stavim malo soli, puno svezeg bibera i limunovog soka...

    ReplyDelete
  8. Sounds like you have had the same exact weather as were are having here in the U.S. My husband and I are HUGE fans of fresh asparagus also. We have had it several times already and enjoyed it immensely.

    ReplyDelete

Post a Comment

Hi, Welcome to my blog. I love hearing your feedback, so don't hesitate to say what you think, or ask any question, I'd be glad to help.

Benvenuti! Mi fa piacere che vi siete fermati qui. Se vi va, lasciatemi un commento, una domanda, o altro, li leggerò con piacere.

Hvala vam na posjeti. Volim pročitati vaše mišljenje, stoga je svaki dobronamjeran komentar dobro došao kao i pitanja i nedoumice. Trudit ću se odgovoriti svima.

Popular Posts